Danes, 24. aprila, obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane – dan, ki nas spodbuja, da za trenutek ustavimo tempo, se ozremo na svoje navade in naredimo nekaj dobrega: za okolje, za družinski proračun in – za prihodnost vseh nas.
Zakaj je to pomembno?
Vsako leto skoraj tretjina pridelane hrane konča v smeteh, čeprav 733 milijonov ljudi po svetu strada. Hrana, ki zgnije na odlagališčih, ustvarja metan – plin, ki ima kar 84-krat močnejši vpliv na segrevanje ozračja kot ogljikov dioksid, kar predstavlja veliko obremenitev za naš planet.
🗑️ Leta 2023 smo v Sloveniji zavrgli skoraj 165.000 ton hrane. Več kot 40 % odpadne hrane nastane prav v gospodinjstvih, kar pomeni, da v povprečju na osebo zavržemo kar 78 kilogramov hrane na leto. Neužitni del naj bi predstavljal 63 % vse odpadne hrane, užitni del pa preostalih 37 %. To pomeni, da vsak izmed nas zavrže povprečno 29 kilogramov hrane, ki bi jo pa še lahko zaužili.
Postanimo hranozavestni. Kaj to pomeni?
“Hranozavest” je izraz, ki se je prijel ob lanskem dnevu brez zavržene hrane. Hranozavesten posameznik:
🍎 Premišljeno nakupuje, shranjuje in porablja živila
📅 Upošteva sezonskost, poreklo živil in rok uporabnosti
🍽️ Spoštljivo in zmerno pripravlja obroke
♻️ Ustvari nekaj okusnega tudi iz ostankov
Iščete ideje, kako rešiti hrano pred smetmi in iz nje pričarati nekaj okusnega? Pokukajte v našo 📘 Knjižico nasvetov in receptov “Nič več zavržene hrane”, ki smo jo na Komunali Izola pripravili v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO).
V njej vas čaka kup praktičnih napotkov in kar 12 slastnih receptov – ustvarjenih prav iz tistih živil, ki najpogosteje ostanejo v naših kuhinjah. Od ponovne uporabe suhega kruha do prezrelih banan – vse lahko postane kulinarična mojstrovina!

Zapomnimo si – vsak izmed nas ima moč narediti spremembo. Vsak zavržen kos hrane je več kot le odpadek – predstavlja tudi zavržen trud ljudi, ki so jo pridelali, energijo, ki jo je pripeljala do naše mize – in denar, ki smo ga zanjo odšteli. Zato je vsak premišljen obrok tudi dejanje spoštovanja – do narave, do dela in do sebe. Bodite hranozavestni. Ne le danes, ampak vsak dan. Ker vsaka rešena bučka šteje. 🌍💚